vrijdag 21 september 2012

O21 spel

Tijdens een van de bijeenkomsten van de minor digicoach hebben wij het spel o21 gespeeld. Het onderwerp heeft betrekking op een samenhangend geheel van vaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen functioneren in de 21e eeuw. Bij dit spel gaat het er dus om hoe jij onderwijs ziet in de 21e eeuw. Hierbij word je goed aan het denken gezet. Ga met je collega's in gesprek over het onderwijs binnen jouw school. Het O21 spel heeft ruim 40 stellingen die leidraad bieden in de discussie rondom jouw visie op onderwijs in de 21ste eeuw.

De
volgende zeven vaardigheden staan centraal:
-       Samenwerken
-       Probleemoplossend vermogen
-        ICT-geletterdheid,
-       Creativiteit
-       Kritisch denken
-       Communiceren
-       Sociale en culturele vaardigheden.

We hebben gedeeltes van het spel tijdens de minor Digi-coach gespeeld. Hieronder vind je enkele voorbeelden van het spel:
Bij de eerste opdracht kregen we een groot vel papier. Hierop moesten we de leraar van de 21e eeuw tekenen.  Woorden waarvan wij dachten wat een leerkracht van de 21e eeuw moet hebben. Wat moet de leerkracht de kinderen allemaal bieden om goed onderwijs te leveren?
Zie foto!
Dit was trouwens een erg leuke opdracht!

Om een goed beeld te krijgen van het leren in de 21e eeuw, bekijk dan het volgende filmpje:

Vervolgens hebben we per groepje een woordweb gemaakt van 1 van de 7 kernkwaliteiten.
Op het kaartje van de kernkwaliteit stond in principe al wat de kwaliteit inhield. Verder hebben we hier nog woorden bij geschreven die te maken hadden met de kwaliteit. Dit was een goede oefening om de kernkwaliteiten te leren. Vervolgens werd het blad doorgeschoven en vulde je woorden bij. Het doorschuiven hebben we maar 1x gedaan, hierdoor heb je niet van alle kwaliteiten iets opgestoken.

Als laatste hebben we een stukje van de mentimeter test gedaan.
Om een goed beeld te krijgen wat de mentimetertest inhoud, bekijk dan eerst dit filmpje:

Mentimeter is een programma waar je de stellingen op kunt plaatsten. Via een code kun je vervolgens met je telefoon of laptop of zelfs stemkastjes jouw mening geven over deze stelling. Projecteer je dit vervolgens op het SMART-board, dan kun je zien hoeveel personen op een bepaald antwoord gestemd hebben. Vanuit hier ontstaat dan een discussie over vragen die betrekking hebben op de 21e eeuw met al zijn ontwikkelingen.

Zelf had ik nog nooit van deze test gehoord. Deze test ga ik zeker op stage uitvoeren met de kinderen. Dit spel is zeker een aanrader, je wordt goed aan het denken gezet want de vraag is vaak lastig. Maar een erg leuk spel en zeker postief!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten